Mijn favorieten

Overspannen markt?

“De markt is overspannen!”

“De huizen zijn enorm overprijsd”

“Voor starters is geen ruimte meer op de markt”

Het zijn zomaar enkele uitspraken, die je in de afgelopen periode in de kranten hebt kunnen lezen. De kreten over een overspannen markt en dure huizen zijn niet van de lucht. Volgens de algemene berichtgeving zijn de woningen veel te hard in prijs gestegen, wordt er structureel overboden en kunnen jongeren geen huis meer kopen, omdat ze daarvoor steeds meer spaargeld moeten meebrengen, wat ze niet hebben.

Is dat ook echt zo? Ten dele klopt het wel: De prijzen zijn gemiddeld zo’n 10% à 11% gestegen als je januari jaar-op-jaar vergelijkt. Maar dat geldt voor de gemiddelde verkoopprijs. 
Een gemiddelde verkoopprijs is het resultaat van de daadwerkelijke verkopen, waarbij de mix tussen appartement en luxe villa’s steeds wisselt. Daarnaast is het een landelijk gemiddelde, waar de invloed van de grote steden wordt vermengd met de resultaten in gebieden waar de woningverkoop nog steeds moeizaam is. Zeeland bijvoorbeeld.


Als je nu de markt in Huizen bekijkt, komen er ineens heel andere getallen uit: De gemiddelde vraagprijs van woningen is met 3,5% gestegen, terwijl de mediaan (dat is de vraagprijs die precies in het midden ligt) met maar liefst ruim 9% is gestegen. Je kunt het ook nog bekijken van de kant van de gemiddelden per m²: dan is de stijging in Huizen ruim 4%.
Met andere woorden: Het ligt er allemaal maar net aan hoe je naar de getallen kijkt. En misschien is het wel niet zo verstandig om naar de getallen te kijken: waar het om gaat is of er voor eenieder die op zoek is naar een woning, met enige regelmaat goede en geschikte woningen worden aangeboden, waaruit een keuze gemaakt kan worden. En het moet gezegd: dat is inderdaad steeds lastiger geworden. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het woningaanbod, dan is dat in januari met bijna 9% gedaald. En over twee jaar is de daling zelfs bijna 55%!

Maar aan de andere kant zijn er zeker mogelijkheden om succesvol te zijn in de markt: aanvullende leenvormen als Starterslening of Duokoop of Verzilverhypotheken.
Ga eens praten met je hypotheekadviseur voor meer informatie over deze producten en schakel dan een aankoopmakelaar in, die je kan adviseren over het belang van professioneel advies bij het kopen van een woning.
Wedden dat er een huis is dat voor jou gemaakt is?


Jaco den Hollander
De Leader Makelaardij
Meer dan een makelaar

 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring