Mijn favorieten

Potentiële koper moet afhaken

AMSTERDAM - Door de enorme vraag en het magere aanbod, schreeuwt de Nederlandse woningmarkt om nieuwe huizen. Ondertussen blijken de toch al dure extra nieuwbouwwoningen die er bij komen, alleen maar duurder en duurder te worden.

Zo schoten de prijzen voor nieuwbouw in het derde kwartaal van 2018 met 17 procent verder omhoog, zo berekenden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Dit is een nog scherpere stijging dan de 16 procent die de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) eerder publiceerde. Bij de NVM, waar 80 procent van alle makelaars in het land bij is aangesloten, kwam de gemiddelde verkoopprijs in die periode uit op 355.000 euro. In de laatste drie maanden van dit jaar steeg die prijs door naar 361.000 euro, meldde de vereniging anderhalve week geleden nog.

De alleen maar verder oplopende prijzen van nieuwbouw kennen verschillende oorzaken. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar was de woningmarkt in het hele land het belangrijkste thema. Veel gekozen colleges in de grote steden hebben echter besloten de schep niet in het weiland te zetten, maar zich louter te richten op nieuwbouw binnen hun stadsgrenzen. „En bouwen in de bebouwde kom is duurder dan buitenstedelijk”, haalt NVM-voorzitter Ger Jaarsma een gegeven feit aan. „In het hele land zie je bij nieuwbouwprojecten geïnteresseerden afhaken op het moment dat de prijslijst bekend wordt. Het duurt daarom veel langer voor er voldoende inschrijvingen zijn om met de bouw te kunnen beginnen. In de Randstad is dit zelfs echt een hardnekkige trend.”
 

’Marktdingetje’

 

Kopers die afhaken door de hoge prijzen van nieuwbouw, verleggen vaak hun blik weer naar bestaande woningen. Gevolg is dat die door de groeiende vraag ook weer duurder worden. „Het blijft toch een marktdingetje”, legt bouw- en vastgoedeconoom Maurice van Sante van ING de vicieuze cirkel van oplopende prijzen in de gehele woningmarkt uit. „De prijzen voor nieuwbouw worden vastgesteld op basis van de prijzen in de buurt. Het ene huis is natuurlijk het andere niet, maar het mag niet te veel uit elkaar gaan lopen. En dus stijgt de nieuwbouwprijs als de prijzen van bestaande woningen stijgen. Zo houdt het één het ander in stand.”
 

Ondanks de roep om meer betaalbare woningen voor de middenklasse, blijven veel gemeenten de hoofdprijs vragen voor hun bouwgrond. „Vaak is de grond voor de crisis aangekocht, en wil de wethouder van Financiën wel het bedrag hebben dat in de boeken staat”, aldus Jaarsma. „Als er wat van die prijs af gaat, dan gaan ook de eerste grote kosten van de prijs van de te bouwen woningen af.”
 

Tegelijk kampen aannemers met grote druk op de prijzen. Om tijdens de crisis aan het werk te kunnen blijven, hebben zij veelal projecten voor lage prijzen aangenomen. Jaarsma sluit niet uit dat er nu weer enige marge gemaakt moet worden. Net als Van Sante wijst Jaarsma ook op de omhooggeschoten kosten van materiaal én personeel. Aan bouwmateriaal is er al lange tijd een groot tekort, terwijl er jaarlijks ook nog eens te weinig goedgeschoolde timmermannen, loodgieters en installateurs de schoolbanken verlaten.
 

Verbouwen

 

Ondertussen komen veel tijdens de crisis ontslagen vaklui niet voor een habbekrats terug. Helemaal niet als zij nu als zzp’er omkomen in de opdrachten, omdat kopers van bestaande woningen door gemeenten worden gemaand om hun huis zo snel mogelijk klimaatneutraal te maken. Jaarsma: „Als iedereen massaal zijn woning gaat aanpassen, dan valt er voor de aannemer een goede boterham te verdienen. Dan gaan veel mensen eerder voor zichzelf aan de slag in oude woningen. Dat kan wel eens een groot probleem worden.”
 

Maar ook kopers van nieuwbouw hebben door de duurzaamheidsdruk extra eisen. „Tijdens de bouw vragen zij de aannemer om hun woning dan toch maar gasloos te maken. Dat kost toch al snel zo’n 60.000 euro meer.” Door deze vertragingen komen er mogelijk de komende periode meer nieuwe woningen bij, hoopt Van Sante. „In de zomer eisten veel gemeenten dat nieuwbouwprojecten gasloos werden. Dus het is mogelijk dat alle vertraagde productie nu wordt opgeleverd. Anderzijds zie je dat het aantal afgegeven bouwvergunningen met minder dan 70.000 nog altijd mager is.”
 

In de Europese Unie stijgen alleen in Slovenië de totale woningprijzen met ruim 15 procent harder dan in Nederland, waar de prijzen in één jaar tijd met 9,2 procent omhoog gingen. Waarom de prijsstijgingen elders in Europa lager liggen, durft Van Sante niet te zeggen: „De woningmarkt is bij ons veel volatieler dan in andere landen. Omdat wij tijdens de crisis door een veel dieper dal zijn gegaan en de prijzen veel harder omlaag gingen, kan het zijn dat wij nu met hardere prijsstijgingen een stuk van dat verlies goedmaken. Dat zie je ook in de economische groei van Nederland. Daarbij hebben onze buurlanden een heel ander woonbeleid. Dat is toch appels met peren vergelijken.”

Bron: De Telegraaf

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring