Mijn favorieten

Vergrijzing op de woningmarkt: kwart van de huishoudens is nu 65-plus

De groep senioren op de woningmarkt wordt steeds groter. Inmiddels bestaat 26 procent van de huishoudens uit ten minste één persoon van 65 jaar of ouder.

Dat blijkt uit het Woononderzoek Nederland 2018 dat donderdag werd gepresenteerd door minister Kajsa Ollogren van Binnenlandse Zaken en Wonen. Nederland kent bijna acht miljoen huishoudens en ruim twee miljoen hiervan zijn seniorenhuishoudens. Sinds 2002 zijn er 665.000 huishoudens met senioren bijgekomen. Deze grote toename wordt vooral veroorzaakt door de stijgende levensverwachting.
 

Babyboomers

Een kwart van alle koopwoningen is in het bezit van iemand boven de 65 jaar. En steeds meer ouderen hebben ook een koopwoning, namelijk 55 procent van alle seniorenhuishoudens. In 2012 was dat percentage nog 49 procent. De generatie van de babyboomers heeft hogere inkomens en betere pensioenen dan de generaties ervoor en kon daardoor als eerste generatie op grote schaal een woning kopen. 
 

Honkvast

De onderzoekers verwachten de komende vijftien jaar nog een stijging van het percentage koopwoningen dat wordt bewoond door 65-plussers. Volgens het rapport wonen ouderen gemiddeld 25 jaar in dezelfde woning. Slechts 4 procent van de bijna 80.000 ondervraagde ouderen geeft aan serieuze verhuisplannen te hebben, vaak om gezondheidsredenen. Zo'n 40 procent van de ondervraagden wil misschien verhuizen, maar veel van hen zeggen geen geschikte volgende woning te kunnen vinden. Ongeveer 75 procent van de senioren geeft aan gehecht te zijn aan de eigen woning en de buurt.

De honkvastheid van de senioren en het feit dat er steeds meer senioren bijkomen, kan een probleem zijn voor de woningmarkt. Zo komen er onvoldoende woningen vrij voor starters of doorstromers.

bron: De Hypotheker
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring